matusrajz.blog

Matus István vagyok, jelenleg Győrben a Széchenyi István Egyetemen tanulok. A rajzolás hobbym, és szeretném minél jobban megtanulni. Járok tanárhoz, igaz, nem rendszeresen. Ami véleményt mond egyes rajzaimra, azokat pár szóban szeretném itt megosztani. Stílusom konkrétan nincs, egyenlőre még csak kóstolgatom ezt a területet. Kedvenc témám az emberi kéz illetve arc, a természet, a közlekedés (szakmám ;-). Társblog:hazafele.blog.hu

Friss topikok

Linkblog

egy-két alapelv

2011.02.26. 22:50 sutamsteve

Nem akarok nagy dolgokat írni, mivel nem is tudok. Csupán pár szóban szeretném leírni, hogy milyen tanácsokat kaptam, mikre figyeljek oda.

Elsődleges a precízség. nagyon fontos az arányokból indulni. Mindig mindent felmérni, a jellegzetes formákat megkeresni/megtalálni, az ábrázolandó dolgot először halványan egyszerűsítetten felrajzolni. Amikor rendben van (ez ellenőrizhető úgy, ha az ember fejtetőre állítja a rajzot, és úgy nézi meg, sok mindent így könnyebb észrevenni), lehet bonyolítani. Finomítani a formákat, finoman elkezdeni tónusozni, ... . Épületnél fontos segédvonalak alkalmazása, illetve a precíz, egyenes vonalakkal való munka (ennek hiánya látható a nohab - rajzon). Az egyenes legyen egyenes, a párhuzamos legyen párhuzamos, a látszólag egy pontban végződő egyenesek legyenek 1 pontban végződők (pl. sínpár, vagy épület éleinek meghosszabbításai, ... stb.). Egyéb formáknál (pl. kéz) fontos az arányok, a jellegzetes formák pontos megtartása. Egy kéznél pl. a kézfej és az ujjak arányát először le kell mérni. Aztán megrajzolás után össze kell nézni mindent, hogy minden passzol-e mindenhez (arányok: kézfej függőleges hossza és ujjak függőleges hossza, kézfej hossza és a hüvelyk ujj hossza, hüvelyk ujj hossza és a többi ujj hossza, kézfej szélessége és hosszának aránya, ... stb.). Ha ez rendben van, utána lehet tovább dolgozni a rajzon. Ezután jöhet a tónusozás, amelynek természetesen hasonlóan precíznek kell lenni, logikailag. Nem mindig szükséges finom átmenetekkel dolgozni. Művészi lehet egy durva tónusozás is.

Ha az ember precíz, jöhet a rajzolás magasabb foka, amikor azt kell eldönteni, hogy egy rajzon mi legyen rajta, és mi ne legyen rajta. Mi legyen erősen kiemelve, és mi ne. Például az előbb "szidott" nohab rajzon direkt nem fejeztem be az épületet, ezzel emelve ki a mozdonyt, és annak jellegzetes formáját. Vagy ezért picit erősebb tónusokkal bír a sas az adott képen, mint a felhők. Ez egy olyan dolog, amiben látom, hogy hatalmas lehetőségek vannak, de sokat kell tanulnia az embernek, hogy kiaknázhassa. Én ezen tanulmányoknak épp a legelején vagyok. Ha az olvasó is szeret rajzolni, akkor kívánom, hogy tanuljunk együtt! ;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://matusrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr212693714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása